Drodzy Stypendyści!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, wszyscy z niecierpliwością ich oczekujemy. Zanim jednak z pełną werwą zabierzecie się za ozdabianie pierników i strojenie choinki, przejrzyjcie nasz krótki wpis i zobaczcie kilka ciekawych rozwiązań na nadchodzące dni, zebranych dla Was z pomocą naszego Stypendysty.
W ramach naszego cyklicznego, cotygodniowego wpisu postanowiliśmy tym razem, wyjątkowo, odejść od poważnych spraw naukowych – i zająć się (wcale nie mniej ważnym!) tematem świąt.
Jak by się zabrać za ten kawał drewna? Też zawsze zadajecie sobie to pytanie w czasie ozdabiania choinki? Wystrojenie z klasą świątecznego drzewka to niezła sztuka, choć wcale nie musi być trudna! Przeczytajcie, jak jej dokonać w trzech prostych krokach.
Ale czym ją właściwie ozdobić? Jeżeli nie macie wystarczającej ilości bombek, na choince świetnie sprawdzą się dekoracje z papieru. Co więcej, prawie nic nie kosztują! Sprawdźcie, jak je wykonać.
A co by tu upichcić? Jeśli brakuje Wam kulinarnych inspiracji, koniecznie sprawdźcie przepis na japońskiego makowca z jabłkami. Jest po prostu przepyszny.
Możecie też spróbować wypieku ciasteczek z przepisu Marthy Stewart, idealnych towarzyszy dla wieczornych świątecznych rozgrywek w planszówki – nic tak dobrze nie pomaga myśleć przy rozgrywce, jak chrupanie ciasteczek 😉
Ulubione ciasteczka Noel z żurawiną
Składniki:
masło – 1 kostka + trochę – w sumie około 220-230g (musi być miękkie)
cukier – 1/2 szklanki
mleko – 2 łyżki (można użyć też mleka roślinnego jeśli ktoś woli)
cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżeczka
sól – 1/2 łyżeczki
mąka pszenna – 2,5 szklanki
suszona żurawina – 3/4 szklanki
wiórki kokosowe – 100 g.
Wykonanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puch, dodaj mleko, cukier waniliowy, sól i wsypuj mąkę miksując do całkowitego połączenia składników. Dodaj żurawinę, przemieszaj lub bardzo krótko zmiksuj. Z ciasta uformuj 2 wałki, każdy ok. 30 cm długości i średnicy 4-5 cm. Posmaruj je wodą i obtocz w wiórkach kokosowych (przyznaję, że czasem pomijam, gdy nie mam czasu). Owinięte folią spożywcą chłodź w lodówce min. 2h lub do następnego dnia. Przystępujemy do pieczenia: piekarnik rozgrzej do 200st. C, w tym czasie pokrój ostrym nożem przygotowane wałki ciasta w plasterki grubości około 4mm. Piecz 11-14 min. w 200 stopniach lub aż brzegi zaczną się rumienić. Pycha!
A co zrobić po wigilii? Siąść wygodnie w fotelu, przykryć się kocem i może napić czegoś słodkiego z odrobiną alkoholu? Jeżeli jesteście fanami pysznych drinków w świątecznym stylu, koniecznie sprawdźcie przepis na biały piernik w rosyjskim wydaniu.
No i jeszcze na koniec, czy kojarzycie taki kanał na YT jak „5 sposobów na…„? Chłopaki robią świetną robotę, dzieląc się swoimi kreatywnymi pomysłami. Tym razem sprawdźcie ich odcinek na święta Bożego Narodzenia. Dowiecie się, jak zrobić nietopiącego się bałwana albo choinkę po studencku 😉
Na dzisiaj to już wszystko. Jeśli macie ochotę, możecie w komentarzach na naszym FB podzielić się swoimi sposobami na udane święta. Może macie w zanadrzu jakiś dobry przepis na pierniki? 😉 Trzymajcie się w zdrowiu i do usłyszenia!
Świąteczne pomysły zebrał i spisał dla Was stypendysta Marek Blacha,
a przepisem na ulubione ciasteczka podzieliła się Anna Nowak z FEP 😉